Világnézet / Szkepticizmus / A tudományos módszer

Linkajánló

8: Mi az a "kísérletező-hatás"?

A kísérletező tudattalan befolyása a kísérlet eredményére. Ez kétféle ok miatt történhet:

o A tudósok gyakran csinálnak olyan kísérletet, ahol kis méretű hatást vagy különbséget kell megfigyelnük.

o A kísérletek sok pontosan ugyanúgy kezelt mintát igényelnek a következetes eredményekhez.

A fenti hibaforrások egyike sem igényel tudatos csalási szándékot.

A klasszikus példája az első típusú torzításnak az "N-sugárzás", amit a század elején fedeztek fel. A detektálásához a kutatónak alig látható felvillanásokat kell figyelnie a szcintillátoron. Sok tudós számolt be a sugárzás észleléséről. Rászedték magukat. További részletekért lásd a "The Mutations of Science"-t a "Science since Babylon"-ban Derek Pricetől (Yale Univ. Press) illetve magyarul Beck Mihály Tudomány-áltudomány című könyvét (Akadémiai kiadó, 1978.) az 53. oldaltól, valamint a http://www.ibela.sulinet.hu/atomfizika/rontgen/rtgaltud.htm weblapot.

A második típusú torzítás klasszikus példája a származás és az agyméret részletekbe menő vizsgálata a múlt században. A koponya űrtartalmát úgy mérték meg, hogy söréttel vagy mustármaggal megtöltötték, majd megmérték a beletöltött anyag tömegét. Az eredményekben mutatkozó jelentős különbségről az tehetett, hogy egyes koponyákat jobban megtöltöttek mint másokat. A részletes történetért lásd Stephen Jay Gouldtól Az elméricskélt ember-t (Typotex kiadó, 1999.).

További információk:

T.X. Barber, "Pitfalls of Human Research", 1976.
Robert Rosenthal, "Pygmalion in the Classroom".

9: Milyen gyakoriak a tudományos csalások?

Ebben az egyszerű formában a kérdés megválaszolhatatlan, hiszen a fel nem fedezett csalás definíciója szerint mérhetetlen. Természetesen sok felfedezett tudományos csalás történt. Sokan ezzel amellett érvelnek, hogy a tudományos eredmények (főleg amiket ők nem szeretnek) semmit sem érnek.

Ez az érv figyelmen kívül hagyja azt a rendszeres gyakorlatot, hogy a tudományos eredményeket más tudósok reprodukálják. Minden fontos kísérletet sokan és sokszor megismételnek. Az a feltevés tehát, hogy a tudósok például hazudnak a szén-14 kormeghatározásról, előfeltételezi számos tudós titkos összeesküvését. Lásd még az előző kérdést.

Az ismert és dokumentált tévedések létezése ellenben jól illusztrálja a tudomány ön-ellenőrző mivoltát. A tudomány számára nem jelent problémát ha a tudósok egy része hazudik, mivel semmilyen fontos eredményüket nem veszik komolyan amíg nem ellenőrizték azokat tőlük függetlenül. Emiatt olyan munkákra kell korlátozniuk magukat, amik iránt senki se érdeklődik és csak olyan eredményeket kaphatnak, amik előre várhatóak. Egy olyan tehetséggel és ambícióval bíró ember számára, mint amilyennek egy Ph.D-hez lennie kell valakinek, ez nem túl élvezetes karrier.

Továbbá a legtöbb tudós idealista. Látják a tudomány szépségét és annak felfedezését elhivatottságból űzik. Ennek híján a legtöbbjük valami sokkal jobban jövedelmező dolggal foglalkozna.

Ezek az érvek azt sugallják, hogy a tudományban a fel nem fedezett csalások ritkák és jelentéktelenek.

A fenti érvek nem meggyőzőek az orvosi kutatások terén, ahol a vállalatok gyakran eltitkolják vagy meghamisítják az adataikat, hogy a saját terméküket támogassák. A dohánygyárak rendszeresen előállnak annak "bizonyításával", hogy a dohányzás ártalmatlan, a gyógyszergyárak pedig meghamisítanak és eltitkolnak adatokat a fontos termékeik biztonságával és hatékonyságával kapcsolatban.

További részleteket, több tudományos csalásról mint amire valaha is gondoltál, Alexander Koln False Prophets (Hamis próféták) című könyvében találsz.

Lásd még a "Betrayers of the Truth: Fraud and Deceit in Science"-t (A tudomány árulói: csalások és megtévesztések a tudományban) William Broadtól és Nicholas Wadetől (Oxford 1982), illetve magyarul Beck Mihálytól a Tudomány-áltudományt (Akadémiai kiadó, 1978.).

A tudományos csalásokkal és a vitatható magatartásokkal kapcsolatos a SCIFRAUD levelezőlista, amire egy "listserv@uacsc2.albany.edu" küldött "sub scifraud " levéllel lehet feliratkozni (a lista angol nyelvű).

10: A tudósok szemellenzőt viselnek?

Az egyik leggyakoribb vád a tudomány főáramával szemben, hogy kísérletezők csak azt látják amit eleve látni akarnak. A tudósok gyakran visszautasítják egyes ötletek vizsgálatát, mivel a "tudomány" azt mondja nekik, hogy ez idő- és erőpocsékolás lenne. Ennélfogva lemaradnak olyan gondolatokról, amik nagyon hasznosak lennének.

Ez a "szemellenző"-érvelés a lovak szeme elé rakott bőr-árnyékolólapok analógiájára épül (amik miatt az állat csak az úton előrefele lát). Gyarkan hivatkoznak rá a new-age hívők és az alternatív gyógyászat védelmezői.

Az biztosan igaz, hogy a tudomány fő áramába be nem illeszkedő ötletek nehezen honosodnak meg. Másrészt az esély egy tudományos forradalomra nagyon csábító: gazdagsággal, hírnévvel és Nobel-díjjal kecsegtet. Emiatt mindig akad egy-két tudós aki szívesen megnéz bármi újat.

Ha ilyen ötleted van, ne feledd, hogy a bizonyítási kötelezettség a tiéd. Egy tudományos forradalom elindítása hosszú és nehéz munka. Ne is várd hogy könnyű legyen - ha az lenne, minden héten lenne egy.

Szerző: Paul Johnson
Forrás: Ez a dokumentum a sci.skeptic FAQ részleges fordítása. Változatlan formában és ezen szerzői jogi információk megjelentetésével szabadon felhasználható.
Copyright 1993 Paul Johnson. (Paul@treetop.demon.co.uk)


Előző oldal Előző oldal
© halmaz.hu