Világnézet / Szkepticizmus rovat

Linkajánló
A tudományos módszer
A tudományos módszer a legjobb módja annak, hogy az igaz állításokat megkülönböztessük a hazugságoktól és tévedésektől. Az alábbiakban sorra vesszük a módszer lényegét, és válaszolunk a felmerülő kérdésekre.
Publikálási elfogultságról és "a kis számok törvényéről"
Publikálási elfogultság alatt azt a jelenséget értjük, hogy pozitív kimenetelű kutatások sokkal gyakrabban kerülnek publikálásra, mint negatív kimenetelű társaik.
Placebóról, gyógyításról, kuruzslásról
Tény, hogy a gyógyulásba vetett hit, a gyógyszerbe vetett hit időnként csodaszámba menő gyógyulásokat produkál, de ez nem jelenti azt, hogy ezt valamiféle anyagtalan, információ-szerű szubsztancia (ami anyagtalanul már nem is lehetne talán az!) okozza!
Ébredjetek!
Ha eddig úgy gondoltam volna, hogy az egyházi propagandaanyagokat olyanok írják akik egyszerűen csak nem értenek a tudományhoz, most meggyőződhettem volna arról, hogy - legalábbis ez esetben - nem így van: szándékosan félrevezetik az olvasókat.
Rejtett képességeinkről
Oly korban élünk, mikor az elfeledett képességek újra felszínre kerülnek - az ön- és távgyógyítástól a jövőbelátásig agyunk számtalan ki nem használt lehetősége pihen bennünk csendesen, arra várva hogy 5000 Ft plusz áfáért valaki jól megmondja nekünk, miképp ébreszthetjük fel ősi álmából.
Tűzönjárás házilag
Ha rákeresünk a "tűzönjárás" kifejezésre, szövevényes kapcsolatokat találhatunk a reikivel, az NLPvel, jógával és mindenféle más, ezoterikus irányzattal...
A kísértethistóriákról
A cikkben szereplé történetet egy "magyarázd ezt meg nekem" felszólítással kaptam E-mailben. Eredetileg egy női magazin fórumában írta valaki, ahol sok más, hasonló történet is szerepel. Az egy helyre gyüjtött "szellemészlelések" nagy hatással voltak a látogatókra...
Hogyan készül a személyre szabott horoszkóp?
Június közepe felé telefonhívást kaptam az RTL Klub Fókusz című műsorától azzal a kérdéssel, hogy vállalnék-e egy interjút abban a témában, hogy miért nem készítenek horoszkópot a csillagászok. Igent mondtam, de nem is tehettem mást. Menet közben az is kiderült, hogy összeeresztenek egy asztrológussal.
1 2 következő oldal utolsó oldal
© halmaz.hu