Világnézet / Ateizmus rovat

Linkajánló
A teizmus kritikája és kikerülhetetlen szükségszerűsége - Bevezetés
Egyre inkább erősödik bennem az a meggyőződés, hogy a vallásosság alapmotivációjában a Freud-i értelmezés ad eligazítást. A valóságtorzító módszerek alkalmazása nem egyedüli jellemvonásuk, sokkal jellemzőbben alapmotivációi.
Egy ateista hitvallása
Hiszek abban, hogy létezik az érzékeim számára közvetlenül nem megtapasztalható világ; ugyanakkor abban is hiszek, hogy ennek a közvetlenül nem megtapasztalható világnak a működése közvetetten megtapasztalható, megismerhető, megérthető;
Az ateizmus filozófiája
Az ateisták általában az empirizmus filozófiai vagy köznapi, esetleg naív változatát követik az ismeretelméletben. Jellemző rájuk a racionalizmus is.
Az ateizmus története
Keleten a nem kifejezetten vallásos filozófia az i. e. 6. században kezdődött a taoista Lao-ce filozófus tanításaival, majd Sziddhárta Gautama azaz Buddha tanításaival.
Az agnoszticizmus
Az agnoszticizmus egy olyan filozófiai nézet, amely azt hirdeti, hogy Isten, istenek vagy istenségek létezését nem tudjuk, vagy lehetetlen tudni.
Ateista gondolkodók
Az alábbi felsorolásban azon híres személyek szerepelnek, akik ateisták, azaz nem hisznek, vagy nem hittek Istenben, vagy istenekben és ennek nyíltan hangot is adtak a közvélemény előtt műveikben, levelezésükben, naplóikban, stb. A feltételezett ateisták nem szerepelnek a listában.
Betegség-e az istenhit?
Az evolúciós orvostudomány egyik fontos sugallata a "betegség" fogalmának újragondolása: a hibás működés mögött gyakran az előbbi példához hasonló adaptáció áll, és annak eldöntése, hogy egy adott funkció jelenleg is adaptív-e vagy csak a múltban volt az, igen nehezen eldönthető, jelenleg is sok vitát kiváltó kérdés.
legelső oldal előző oldal1 2
© halmaz.hu