Világnézet / Ateizmus rovat

Linkajánló
Könyvajánlatok - Valláskritikával foglalkozók számára (43 könyvről)
A listában a saját könyvespolcomról válogattam olyan műveket, amiknek a valláskritika terén jó hasznát vettem, és nélkülük talán nem boldogultam volna ezen a területen.
(Gondolatok) A (teista-ateista) világnézeti viták természetéről
Miért fontos az emberek számára, hogy a világnézetüket adott szituációban megvédjék? A válasz ugyan nem azt fogja eldönteni, hogy melyik félnek van igaza, hanem hogy miféle indíttatásból alakulnak ki közöttük, a viták.
Boszorkányüldözés
A kereszténység korai időszakában a pogány hit követői az egyház ellenségeinek, vetélytársainak számítottak. Ezért a régi vallás isteneit az új vallás ördögeinek nyilvánították.
Anzelm "logikai" Istenérvének közérthető és végső buktája
Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolult logikai és halmazelméleti elemeket is tartalmazó érve egyeseknek, a számtalan eddigi cáfolat ellenére még ma is helytálló és logikus. Pedig hát...
Világnézeti megoszlás Magyarországon
Van csalás, nagy csalás és van statisztika. Hazánkban a népszámlás vallási hovatartozást végző felmérése a legnagyobb csalások egyike.
A "szabad akarat" képzetének eredete
avagy a keresztény-ideológiai családmodell egyik következménye
A szabad akarat kérdése alapdogma a kereszténységben (is), hiszen ha nem létezne, nem lehetne a mindenható, legjobb, és legtökéletesebb istenekben való hitek legnagyobb ellentmondását feloldani...
A keresztény-ideológiai családmodell kibővítése
A korábbi Isten-Apa, Jézus-anya, Hívő-gyermek analógiarendszer részben hiányos maradt – egy nagyon fontos hiányossága megmaradt, mivel az ún. atomikus családokon, az egygyermekes családokon kívül a többgyerekes, legalább kétgyermekes család-szerkezet is úgymond "ráhúzható" erre a teisztikus képre.
Keresztény-ideológia családmodell
Több leírásban is szinte azonos módon írják le mind Istent, mint Jézust, és leginkább csak a szentháromság említésekor jelenik meg Jézus, mint Isten fia. Vagyis ez a formáció szinte mellékes ahhoz képest, amit a családból eredő motivációk kielégítéseként nyújthatnak.
1 2 következő oldal utolsó oldal
© halmaz.hu