Világnézet / Természetvédelem / Kisvizeink védelme

Linkajánló

Kisvizeink védelme

A program célja a hazai kisméretű (legfeljebb hat hektáros) állóvizek feltérképezése, természetvédelmi szempontok alapján történő felmérése, védelme és újjáélesztése.

Hazánk szennyezett, de önmagában sokszor különleges természeti értékeket rejtő, számtalan növény- és állatfajnak otthont adó kisvizek, kistavak védelme igen fontos feladat. Az elmúlt három évben számos helyi iskolával, önkormányzattal, társadalmi szervezettel, magánszeméllyel vettük fel a kapcsolatot, akik nem csupán a tavak felmérésében vesznek részt, de készek tenni is azért, hogy a településük közelében lévő állóvíz állapota javuljon.

Többször rendeztünk a kisvizek védelmében résztvevő partnerek részére összefoglaló, értékelő gyűlést. Az utolsó kisvizes találkozóra a Fővárosi Állat- és Növénykertben került sor. A nagysikerű rendezvényen beszámoltunk az eddigi eredményekről, majd önkénteseink jóvoltából színvonalas előadások és beszélgetések következtek a kisvizek védelmének biológiai és műszaki kérdéseiről.

A találkozók közötti időszakban aktívan zajlik a terepi munka. Néhány modellértékű területen a WWF is aktív szerepet vállalt egy-egy tó megtisztításában, ökológiai állapotának javításában, és a helyi adottságokra épülő környezeti nevelés kialakításában. Három területen is új tanösvényt adtunk át (Kisvárda, Harkakötöny, Tápiószele). Tápiószele határában 2002 tavaszán került sor a Tápió élővilágát bemutató tanösvény felavatására. A diákok itt valóban a természetben tanulhatnak a élővilágról, amit egy most épült erdei iskolai épület is segít.

Az év során kisvizes partnereink meghívására további tavakat kerestünk fel. Sajnos gyakran találkozunk olyan vizes élőhelyekkel, amelyeket eddig egyszerűen hulladéklerakónak használtak. 2003-ban a már bevált alapelvek alapján tovább dolgoztunk a kisvizek állapotának javításán, és tanösvények építésén. Célunk az, hogy a településeken olyan közhangulat alakuljon ki, amely hosszú távon is segíti a kisvizek - és egyéb természeti értékek - megvédését.

A programot több éves munka után, 2004 júniusában lezárjuk. Ez idő alatt gyűjtött adatokat, információkat és az elkészített kiadványokat a program aktív résztvevői "öröklik". Reméljük kezdeményezésünkkel, segítségünkkel sikerült elindítani egy folyamatot, amely hazai a kisebb állóvizek védelmét szolgálja és a továbbiakban egyre több helyi csoport követi e példát.

Forrás: WWF Magyarország

© halmaz.hu